Endodonti (rotbehandling)

Det finnes flere årsaker til at pulpa inne i tannen dør, bl.a karies, fyllinger som lekker og tanngnissing.

En betennelse eller infeksjon inne i tannen betyr at pulpa er skadet. Plages du av murrende verking, følsomhet for kulde og varme, hevelse og ømhet kan det være tegn på en skadet pulpa, Det er imidlertid ikke alltid du får symptomer.

En levende pulpa er selvfølgelig å foretrekke, men tannen kan likevel reddes selv om pulpa skulle dø. Løsningen er rotbehandling (endodonti).

Hvordan foregår rotbehandling?
Rotbehandling innebærer at tannlegen fjerner årsaken til skaden, f.eks karies, om det er mulig. Deretter tas pulpa bort og rotkanalen fylles igjen. Det vanligste fyllingsmaterialet er guttaperka, et gummilignende materiale som klistres fast i kanalen. Til slutt fremstilles en fylling eller en krone som erstatning for den skadde tannkronen.

Behandlingen utføres som oftest med lokalbedøvelse og er smertefri. Det finnes altså ingen grunn til å være engstelig for at behandlingen skal gjøre vondt.

I GLADE SMIL Tannlege tilbyr vi våre pasienter best mulig behandling.

Det er viktig for våre pasienter at rotfyllingsbehandlinger blir gjort med så høy grad av suksess som mulig på kort og lang sikt. Og at vi ikke får nye infeksjoner i en et allerede rotfylt tann.

Etter rotfylling må tannen repareres enten med en fylling eller en krone.